Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen of bewegingen die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid.

Habitueel mondademen, afwijkend slikken en kauwen en duim- en vingerzuigen (en spenen) zijn afwijkende mondgewoonten.

Habitueel mondademen is de gewoonte om in rust de lippen niet te sluiten. Daardoor wordt er niet door de neus, maar door de mond geademd. Habitueel mondademen kan verschillende gevolgen hebben, de mondspieren zijn slap wat kan leiden tot slappe tongspieren. Dat kan weer leiden tot afwijkend slikken waarbij de tong tegen de tanden duwt wat kan zorgen voor problemen in de spraak, bijvoorbeeld slissen.

Het zuigen op een duim, vinger of speen is normaal bij een baby en peuter, omdat zij nog een grote zuigbehoefte hebben. Het geeft veiligheid. Daarna wordt het vaak een gewoonte en kunnen de tanden scheef groeien. Ook kan de vorm van de mond (het gehemelte) veranderen. Tevens hebben kinderen een grotere kans op een slappe mondmotoriek, waardoor afwijkend slikken kan optreden. Spenen of duim- of vingerzuigen moeten daarom zo snel mogelijk worden afgeleerd.

Verder vallen foutieve lipgewoonten, tonggewoonten en nagelbijten onder afwijkende mondgewoonten.

 
Wat doet de logopedist?
De logopedist geeft adviezen en/of behandelt de afwijkende gewoonte(n). Sinds 2015 zijn de logopedisten van Logopedie Brielle gespecialiseerd in OMFT. Een behandelmethode voor het afleren van schadelijke/afwijkende mondgewoonten en het aanleren van de correcte mondgewoonten. Hierbij maken wij vaak gebruik van trainers. Meer informatie hierover kunt u vinden bij Myoresearch (Engels)